На 1 март Тимирязевци искат да ви разкажат за символа и легендата на мартеницата. Днешният ден носи за всеки един от нас топли спомени от детството, спомняме си първите ни срещи с Баба Марта и разказите на нашите родители и учители, свързани с легендите за 1 март.
И днес този празник продължава да вълнува, защото той символизира новото начало, зараждащия се живот!
Да си пожелаем да бъдем здрави,щастливи, усмихнати и сплотени! Нека помним, че само ЗАЕДНО можем да запазим традициите, непокътнати от времето!
 
Легенда за мартеницата гласи

Имал хан Кубрат петима сина и една чудно хубава дъщеря – Хуба. На тях той завещал повелята да не се разделят и да пазят България. След смъртта на баща си синовете бързо забравили мъдрия бащин съвет и били победени от предводителя на хуните Хан Ашина. Той заграбил владенията им и отвел в плен Хуба. Братята тръгнали да търсят нова земя, а сестра им зачакала новини от тях. И добрата вест пристигнала с разпукването на пролетта, донесена от сокол. В писмото Аспарух съобщавал, че е намерил райско кътче на юг от река Дунав и ще се заселят там. Хуба избягала, водена от сокола, на чието краче завързала бяла копринена нишка. Птицата я отвела до новата земя, но точно в този момент вражеска стрела я пронизала, а кръвта й обагрила конеца.
След като получил скъпата вест, че сестра му е при него, Аспарух започнал да късал конци от бяло-червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял: “Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ… Бил ден първи, март, лето 681".
От тогава, бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме българи - където и да се намираме.

Нека помним, че само ЗАЕДНО можем да запазим традициите, непокътнати от времето!